Eén op de 3 zwangerschappen eindigt in een vroegtijdig verlies van het kindje. Vaak wordt dan gezegd: Nee, we weten niet waardoor het mis gaat: het kan van alles zijn geweest. Het is heel vervelend maar het is zoals het is: ga het maar gewoon weer proberen.
Maar voor jou en veel andere vrouwen is het niet meer “gewoon weer proberen”: het verlies van je kindje heeft een grote impact, zowel emotioneel als fysiek, op jouw leven en dat van jouw directe omgeving. Sinds dat ik mijn miskraam heb gehad in 2013 is er gelukkig veel veranderd. De emotionele begeleiding die er tegenwoordig is top en hartstikke nodig.
Maar naar mijn mening is dit slechts maar de helft van de nazorg die vrouwen zoals jij en ik die in een vroeg stadium van de zwangerschap hun kindje hebben verloren, nodig hebben. Ik kwam er pas jaren later zelf namelijk achter dat ook fysieke nazorg broodnodig was geweest. En het is dit onderdeel wat jaren later nog steeds ontbreekt. Bizar gewoon als je je realiseert dat het juist je lichaam is wat in 9 maanden een mini-mensje maakt. Hoe kunnen we dit nou over het hoofd zien!
Ik maak geen keiharde belofte maar er zijn wel dingen die je kunt doen om fysiek te herstellen van een vroege miskraam. Het betekent niet alleen dat je lichaam weer herstelt is maar ook weer toe is aan een nieuwe gezonde zwangerschap. Of het gebeurt ligt aan veel meer factoren dan dit maar dit element missen ze vaak.
Denk jij bij het herstellen na een miskraam ook aan je fysieke herstel? Laat het mij hieronder weten. Ik ben heel benieuwd naar je reactie.
Lieve groet, Marina