Kom jij ook nog je belofte na, zelfs als jij je tong op je enkels hebt hangen?

Kom jij ook nog je belofte na, zelfs als jij je tong op je enkels hebt hangen?

Je duwt de deur open en sleept alle boodschappentassen moeizaam de gang in. Eindelijk, alles voor deze week aan boodschappen is weer binnen. Terwijl jij nog bezig bent met de deur achter je dicht te doen, komt je kind boos en stampvoetend de trap afgestormd: “Mam, waar zijn mijn sportspullen?” “In de was, hoezo?” ”Ik heb ze nu nodig!” “Och sorry, schatje dat ben ik helemaal vergeten.” Met een hele boze blik draait hij zich om en terwijl hij terug naar boven loopt zegt hij nog: “Maar je zou ze wassen! Je hebt het beloofd!” Moedeloos laat jij je tussen je boodschappen op de onderste tree van de trap zakken. Tja, inderdaad beloofd is beloofd!

Jong geleerd is oud gedaan

Beloofd is beloofd. Het is iets wat mij van kleins van af is geleerd. Het is lang een soort van mantra geweest dat door een volledig Urker Mannenkoor in mijn hoofd gezongen werd. Zelfs toen ik kopje onder ging van vermoeidheid. Want ook toen kwam ik echt alles na wat ik beloofde. En nee, ik had al lang geen plezier meer in de dingen die ik beloofd had, want het voelde vooral als het afvinken van acties. Iets wat vooral gedaan moest worden. Net zoals nu bij jou!

Doorgaan: zelfs als je tong op je enkels hangt

Terwijl je tong al heel lang op je enkels hangt van vermoeidheid, ben je nog steeds bezig om aan je beloftes te voldoen. Of dit nu de sportspullen wassen van je kind is, ook al weet hij prima hoe de wasmachine werkt, of de groene bak van je buurvrouw buiten zetten. Je blijft dit allemaal heel braaf en tot het bittere einde doen want ja, beloofd is beloofd, toch?
Dat is zo.
Maar het kan niet meer. Je zit al aan je einde. Aan het echte einde van je energie.
Tijd dus om je af te vragen of je nog wel moet vasthouden aan dat mantra, aan ‘beloofd is beloofd’.

Het is simpel: willen geeft energie. Moeten kost energie.

Als je net zoals jij nu al ver in het rood van je energie zit, dan is energie erbij krijgen voor jou het allerbelangrijkste. En drie keer raden waar je nu echt geen energie van krijgt: inderdaad, van de dingen die je moet doen! Het maakt voor je lichaam een heel groot verschil of je iets doet omdat je het wilt of dat je het doet omdat je het moet doen. Als je iets doet wat je graag wilt doen, dan maakt je lichaam meer energie aan daarom geeft iets doen wat je leuk vindt, ook echt meer energie. Doe je het omdat je moet? Dan maakt je lichaam maar weinig energie aan. Daarnaast maakt het ook afvalstoffen aan die er voor zorgen dat jij je daarna nog vermoeider voelt.

Je energie weer opbouwen

Om je energie terug te krijgen, is het voor jou heel belangrijk om te gaan kijken wat je allemaal ‘moet’. Wat moet jij eigenlijk allemaal van jezelf? Wat beloof jij aan iedereen? Zeker weten dat je dan tot de conclusie komt dat je van alles moet omdat je het beloofd hebt – terwijl je het eigenlijk helemaal niet had willen beloven. En ja, ook ik weet heel goed dat er dingen zijn die nu eenmaal écht moeten gebeuren, maar het gaat om de balans tussen willen en moeten. Als deze uitslaat naar willen, dan krijg je energie, maar als deze uitslaat naar moeten, dan loop je langzaam maar zeker leeg als een lekke fietsband.

Natuurlijk ben je met deze éne tip niet meteen van je moeheid af, maar het helpt. Want hoe fijn zou het zijn als je die boodschappen in de gang zet en van boven hoort roepen: ‘Mam, mijn sportspullen zijn al bijna droog!’ Wedden dat je dan niet op die onderste tree terecht komt, maar naar boven loopt om ‘m een knuffel te geven?

Heb je behoefte aan meer tips om je vermoeidheid de baas te worden? Ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis energie call via Puur Marina – Energie call of bel mij op 06 – 28 32 00 68. We plannen dan een moment in om samen hierover te sparren.

Warme groet, Marina

Afbeelding van Alexander Fox  PlaNet Fox via Pixabay

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Reacties: